Πλατό με ελιές, ντιπ με λάδι και σπιτικό ψωμί
Χρόνος ετοιμασίας: 15΄
Χρόνος να φουσκώσει το ψωμί: 1 ώρα + 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 20΄>br/>
Θερμίδες ανά 100 γρ. ψωμί: 250 Kcal
(Οι διατροφικές πληροφορίες είναι μόνο μια εκτίμηση. Η ακρίβεια των διατροφικών πληροφοριών για οποιαδήποτε συνταγή σε αυτόν τον ιστότοπο δεν είναι εγγυημένη)
Θα χρειαστούμε ένα μέτριο ορθογώνιο ταψί για κέικ/ψωμιά
ΥΛΙΚΑ:
Για το ψωμί:
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7 γρ. αλάτι
8 γρ. (1 φακελάκι) αυτόματη μαγιά
30 γρ. ελαιόλαδο “THE KING OF OLIVES”
30 γρ. ζάχαρη
170 ml χλιαρό νερό
½ κ.γ. θυμάρι
4-5 λιαστές ντομάτες στραγγισμένες και κομμένες σε κομμάτια
50 γρ. ελιές κομμένες σε ροδέλες “THE KING OF OLIVES”
Για το ντιπ με λάδι:
40 γρ. ελαιόλαδο “THE KING OF OLIVES”
1 κ.γ. μπούκοβο
½ κ.γ. πάπρικα
αλάτι – πιπέρι
Για να σερβίρουμε:
ελιές με γέμιση αμύγδαλο “THE KING OF OLIVES”
ελιές με γέμιση κόκκινη πιπεριά “THE KING OF OLIVES”
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Φτιάχνουμε πρώτα το ψωμί. Βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το θυμάρι, τις λιαστές ντομάτες και τις ελιές) σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε. Όταν το αλεύρι έχει μαζέψει όλα τα υγρά, το μεταφέρουμε σε ένα αλευρωμένο πάγκο εργασίας.
2. Δουλεύουμε το ψωμί, ζυμώνοντάς το καλά γύρω στα 5 λεπτά. Αν κολλά το ψωμί μας, αλευρώνουμε ακόμη λίγο, ελαφρά, τον πάγκο μας. Είμαστε προσεκτικοί να μην το παρακάνουμε με το αλεύρωμα.
3. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ώρα.
4. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα αλευρωμένο πάγκο, ζυμώνουμε μέσα τη ρίγανη, τις ντομάτες και τις ελιές και της δίνουμε ορθογώνιο σχήμα. Τοποθετούμε το ψωμί στο ταψί και αφήνουμε για 2 ώρες να ψηλώσει.
5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 °C και ψήνουμε το ψωμί μας για 20-25 λεπτά. Όταν ψηθεί, μεταφέρουμε σε μια σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν κόψουμε σε φέτες για να σερβίρουμε.
6. Φτιάχνουμε το ντιπ με λάδι ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Βάζουμε τις ελιές σε μπολάκια.
7. Σερβίρουμε το πλατό μας με το ψωμί, τα μπολ με τις ελιές, και το λάδι για βούτηγμα.